Jom buat sendiri..untuk makan makan atau untuk apa-apa majlis. Eh cop cop..kalu malas jugak (tahap gaban..) silalah col RC untuk order ye...hehe...janji masyukkk.....
Ok..layan gambar dulu....
Resipi? Jom layannn...Resipi asal di sini...
BAHAN-BAHANNYA :
120 g mentega, cair dan sejukkam
2 biji telur gred "A"
125 g tepung gandum*
1/2 camca teh soda bicarbonate*(*disatukan dan diayak)
60 g gula perang (brown sugar)
1/2 camca besar ovallate
130 g pisang, dilecek
2 camca besar kelapa kering
2-3 titik esen pisang
40 g dark chocolate, dicincang (saya tak buh)
Badam keping untuk hiasan (saya guna coklat chip)
CARA MEMBUATNYA :
- Panaskan oven pada suhu 180C, alas tin muffin dengan paper cup sesuai atau guna muffin cup jenis keras. Ketepikan.
- Putar gula perang bersama ovallate hingga rata. Masukkan telur dan putar pada kelajuan tinggi hingga kembang dan pekat. Masukkan esen pisang dan pisang lecek. Gaul rata.
- Pada kelajuan perlahan, masukkan tepung tadi sedikit demi sedikit hingga habis, masukkan pula kelapa kering dan coklat cincang, putar rata.
- Tuang mentega cair, gaul rata dengan spatula hingga rata dan sebati. Sudukan adunan ke dalam muffin cup 3/4 penuh dan tabur dengan sedikit badam hiris, buat hingga siap.
- Bakar selama 20 minit atau hingga masak, biar sejuk atas jaringan sebelum dihidangkan..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan