Bahan-bahan ( Lebih kurang 40 biji saiz kecil)
3 biji telur-dari peti sejuk
275 gm tepung gandum/tepung kek
220 gm gula halus
160gm susu segar/UHT
3 sudu teh baking powder
1 sudu kecil ovallete
sedikit esen vanila
filling blueberry/ strawbery / oren dan sebagainya
atau:
Inti Kelapa:==kelapa parut==gula merah==1 sudu teh tpg jagung-dibancuh dgn 1 sudu besar air==2 helai daun pandan-pintal
Cara-cara
Pukul telur, ovalette, gula dan esen vanila dengan kelajuan maksima selama 6-8 minit. Kemudian masukkan tepung yang diayak dengan baking powder dan pukul hingga sebati.
Bahagikan kepada beberapa mangkuk & titiskan pewarna mengikut citarasa.Masukkan setiap warna ke dalam piping bag ( atau beg plastik yg bersih).Pipe kan sedikit adunan ke dalam mangkuk kertas yg telah disusun didalam acuan.masukkan apa2 filling yang disukai. Pipekan lagi adunan yg berlainan warna sehingga 3/4 penuh.Kukus didalam kukusan yg telah dipanaskan selama 10-15 min.
Untuk Inti Kelapa:==Campurkan semua bahan dan masak diatas api kecil sehingga kering/masak.==Utk memudahkan, inti boleh disediakan terlebih dulu dan bulat2kan.
Notes: Inti kelapa boleh di ganti dgn apa2 perisa filling atau jem.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan